Close

Οδηγός κάμπινγκ για αρχάριους και προχωρημένους-Οργανωμένο ή ελεύθερο, κάθε εποχή του χρόνου

Posted: Ιούλιος 18, 2016 / in: ΤΑΞΙΔΙΑ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδηγός κάμπινγκ για αρχάριους και προχωρημένους-Οργανωμένο ή ελεύθερο, κάθε εποχή του χρόνου

Είστε φαν της κατασκήνωσης στο ύπαιθρο, ή μήπως σας ακούγεται γοητευτικό μεν, αλλά σας τρελαίνει η ιδέα να δανυκτερεύσετε σε αντίσκηνο μέσα σε έναν υπνόσακο,  να μοιραστείτε την πρωτόγονη κοινόχρηστη τουαλέτα του χώρου…

Μήπως να το…Δείτε αλλιώς το θέμα; Ετσι για την εμπειρία, που κατά πάσα πιθανότητα θα σας γοητεύσει.

Ξανασκεφτείτε το.

Το κάμπινγκ σάς φέρνει σε επαφή με τη φύση με έναν τρόπο που δεν μπορεί να σας προσφέρει κανένα άλλο είδος διαμονής.
Όταν οι ορδές των τουριστών θα έχουν μαζευτεί στα ξενοδοχεία τους στις πόλεις, εσείς θα βρίσκεστε ακόμα στο βουνό ή την παραλία και θα απολαμβάνετε μόνοι ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, μια βραδιά κάτω από τον έναστρο ουρανό μέσα στην γαλήνη της νύχτας, και αυτή τη μαγική ώρα που ανατέλλει ο ήλιος στον ορίζοντα.

Ο σύγχρονος εξοπλισμός του κάμπινγκ όπως τα φουσκωτά υποστρώματα, τα αδιάβροχα αντίσκηνα και οι άνετοι πουπουλένιοι υπνόσακοι έχουν φέρει σε πρωτόγνωρα επίπεδα άνεσης το κάμπινγκ, καμία σχέση με αυτό που ξέραμε όταν ήμασταν παιδιά.

Επίσης, το κάμπινγκ είναι φθηνό.
Ακόμα και στα πιο οργανωμένα κάμπινγκ
, θα πληρώσετε σημαντικά λιγότερα χρήματα για κάθε σας διανυκτέρευση σε σχέση με ένα ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, ενώ το ελεύθερο κάμπινγκ είναι εντελώς τζάμπα.

Με τα χρήματα που θα γλυτώσετε διανυκτερεύοντας στο αντίσκηνο σε 2-3 εκδρομές θα κάνετε την απόσβεση της αγοράς όλου του κατασκηνωτικού εξοπλισμού σας!

Με τον σωστό εξοπλισμό και με τις στοιχειώδεις φροντίδες, θα εκπλαγείτε από το πόσο απολαυστικό μπορεί να είναι το κάμπινγκ, για ένα ζευγάρι, για την οικογένεια, για μια μεγάλη παρέα.

Το αντίσκηνο

 
Το αντίσκηνο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού για το κάμπινγκ, γι’ αυτό πρέπει να το επιλέξετε προσεκτικά.
Για να κάνετε τη σωστή επιλογή, πρέπει να απαντήσετε στις τρεις παρακάτω ερωτήσεις:

• Πόσοι άνθρωποι θα κοιμούνται μέσα στο αντίσκηνο;
• Σε τι καιρικές συνθήκες και σε τι τόπο θα κατασκηνώνετε (χειμώνα, καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο, σε βουνό, σε νησί);
• Τι διάρκεια θα έχουν συνήθως οι κατασκηνωτικές σας εξορμήσεις;

Αν πρόκειται να κατασκηνώνετε μόνο το καλοκαίρι σε παράκτια μέρη, άντε και τέλη άνοιξης ή αρχές φθινοπώρου, τότε χρειάζεστε ένα αντίσκηνο που να αντιμετωπίζει καλά τη ζέστη.
Τέτοια αντίσκηνα, είναι αυτά που έχουν δύο εισόδους (ώστε να δημιουργείται ρεύμα αέρα όταν έχετε ανοιχτές και τις δύο εισόδους), έχουν σίτα (που κρατάει έξω τα κουνούπια) και ο ουρανός τους είναι από λεπτό βαμβακερό ύφασμα ή τούλι. Είναι όμως σημαντικό η εξωτερική τέντα τους να είναι εντελώς αδιάβροχη, γιατί ακόμα και το καλοκαίρι ρίχνει βροχές (και μπόρες,, μερικές φορές).

Αν πρόκειται να κάνετε ορειβατικές εξορμήσεις σε χειμερινό βουνό, χρειάζεστε ένα καλό αντίσκηνο με γεωδαιτικό σκελετό (για να αντιμετωπίζει τον δυνατό άνεμο), εντελώς αδιάβροχη τέντα, και όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ (γιατί το κουβαλάτε στο σακίδιο σας, στην πλάτη).
Τα ακριβά ορειβατικά αντίσκηνα γνωστών εταιριών προσφέρουν αυτά τα πλεονεκτήματα που είναι ζωτικής σημασίας για αυτή την κατηγορία, και είναι φτιαγμένα από τεχνικά υλικά που είναι ταυτόχρονα πολύ ελαφριά, πολύ ανθεκτικά, και διαπνέοντα.
Αυτά τα αντίσκηνα δεν τα αγοράζετε οπουδήποτε, πρέπει να πάτε σε κάποιο καλό κατάστημα με ορειβατικά είδη, και επίσης να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Αυτά τα πανάκριβα αντίσκηνα ονομάζονται «4 εποχών»
, ωστόσο είναι εντελώς ακατάλληλα για το ελληνικό καλοκαίρι και για κάμπινγκ σε νησί: θα ξοδέψετε μια περιουσία και θα υποφέρετε από τη ζέστη!

Για τους ποδηλάτες που οργανώνουν πολυήμερα ταξίδια και κατασκηνώνουν στην πορεία, το απόλυτο ζητούμενο είναι το χαμηλό βάρος.
Γι’ αυτούς υπάρχουν πανάλαφρα αντίσκηνα του ενός ατόμου, που ζυγίζουν κάτω (ή λίγο πάνω) από ένα κιλό, έχουν ελάχιστο όγκο και είναι εντελώς αδιάβροχα.
Φυσικά, είναι πολύ ακριβά, αλλά αξίζουν και με το παραπάνω τα λεφτά τους.

Αν είστε δύο άτομα που θα κατασκηνώνετε παρέα, προφανώς χρειάζεστε ένα αντίσκηνο δύο ατόμων, αλλά αν πρόκειται να διανυκτερεύετε πολλές μέρες συνεχόμενα, καλό είναι να πάρετε ένα αντίσκηνο τριών ατόμων, για να είστε πιο άνετα.

Αν πρόκειται να κάνετε μακρινά πολυήμερα κατασκηνωτικά ταξίδια, καλύτερα να έχετε ένα αντίσκηνο τριών ατόμων με προθαλάμους και στις δύο εισόδους για να αποθηκεύετε εκεί τα πράγματά σας.

camping-simvoyles-exoplismos

Αν είστε οικογένεια με δύο παιδιά, ένα μεγάλο οικογενειακό αντίσκηνο από αυτά με τους δύο θαλάμους και το ενδιάμεσο χολ είναι ιδανική λύση.
Υπάρχουν και οικογένειες (συνήθως με μεγαλύτερα παιδιά, από 8 ετών και πάνω) που προτιμούν μια σχετική ανεξαρτησία και επιλέγουν να κοιμούνται σε δύο αντίσκηνα των δύο ατόμων το καθένα, που τα στήνουν το ένα δίπλα στο άλλο.
Έτσι και τα παιδιά μαθαίνουν να στήνουν το δικό τους αντίσκηνο και το δικό τους «νοικοκυριό», το διασκεδάζουν περισσότερο, και όλοι έχουν την ησυχία τους και τον ιδιωτικό χώρο τους.

kampoi

Αν οι ανάγκες σας δεν περιορίζονται μόνο σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, μην αναζητήσετε λύση που να τα συμβιβάζει όλα, γιατί δεν υπάρχει τέτοια λύση.
Καλύτερα να πάρετε δύο ή και περισσότερα αντίσκηνα, ένα για κάθε διαφορετική ανάγκη σας.

Όποιο αντίσκηνο κι αν επιλέξετε ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω:

• Μην το αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ! Τα φθηνά κινέζικα αντίσκηνα είναι για πέταμα: τα χρησιμοποιείτε μια-δυο φορές, και μετά διαλύονται. Μην δελεάζεστε από τις χαμηλές τιμές τους, είναι πεταμένα λεφτά (και πλαστικό απορρίμματα που επιβαρύνουν το περιβάλλον) .

• Να έχει 100% αδιάβροχη τέντα.
Για να είναι αδιάβροχη μια τέντα πρέπει να έχει αδιάβροχα ρέλια σε όλες τις ραφές της.
Θα πρέπει όμως και εσείς να ψεκάζετε εξωτερικά το ύφασμά
της με ειδικό αδιαβροχοποιητικό σπρέι κάθε 2-3 χρόνια.

• Να έχει καλό αερισμό με σίτες.
• Να έχει τσέπες στο εσωτερικό της, για την τακτοποίηση των μικροαντικειμένων.

Ένα αντίσκηνο καλής ποιότητας από επώνυμο κατασκευαστή θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής μόνο αν το φροντίζετε σωστά.

Οι βασικές φροντίδες είναι οι εξής:

• Να το στεγνώνετε καλά πριν το μαζέψετε στο σάκο του. Μισή ώρα στον πρωινό ήλιο και λίγο αεράκι είναι αρκετά για να στεγνώσουν τη βραδινή υγρασία.
Αν δεν μπορείτε να περιμένετε τόσο, ή αν είναι βροχερή ή συννεφιασμένη μέρα, δεν θα πάθει τίποτα να το πακετάρετε υγρό, αλλά δεν θα πρέπει να μείνει βρεγμένο μέσα στο σάκο του για πολύ: μέχρι το βράδυ θα πρέπει να το ξαναστήσετε. Όταν γυρίσετε στο σπίτι, στήστε το σε ένα σημείο που να μπορεί να στεγνώσει καλά, αφήστε το όσο περισσότερο μπορείτε (τουλάχιστον ένα 24ωρο) και μετά τυλίξτε το και αποθηκεύστε το σε μέρος χωρίς υγρασίες και μυρωδιές.

• Να επισκευάζετε τις ζημιές του αμέσως.
Αν σκιστεί κάπου, πηγαίνετέ το στο κατάστημα που το αγοράσατε και ζητήστε να σας το επισκευάσουν (τα καταστήματα ορειβατικών ειδών προσφέρουν αυτό το σέρβις, με λογική χρέωση)

• Αν χρειάζεται καθάρισμα, καθαρίστε το με ένα υγρό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα από πράσινο σαπούνι, και μετά σκουπίστε το καλά και αφήστε το να στεγνώσει.

Η πρώτη σας νύχτα στο αντίσκηνο

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να στήσετε το αντίσκηνό σας στον κήπο του σπιτιού σας (ή κάποιου φίλου σας) και να διανυκτερεύσετε εκεί για πρώτη φορά.
Αυτή η δοκιμαστική διανυκτέρευση σε οικείο περιβάλλον είναι η καλύτερη πρόβα τζενεράλε.
Αν όλα πάνε στραβά, το κρεβάτι σας είναι μερικά βήματα μακριά! Αν κάτι σας λείπει, το έχετε εκεί δίπλα. Αν όλα πάνε καλά, είστε έτοιμοι για την πραγματική περιπέτεια!

Οικογενειακό κάμπινγκ

Τα παιδιά λατρεύουν την περιπέτεια και τη διασκέδαση του κάμπινγκ!
Μην υποτιμάτε τις δυνατότητές τους όσο μικρά και αν είναι: βάλτε τα να στήσουν τη σκηνή τους, να στρώσουν τους υπνόσακους, να βοηθήσουν στο μαγείρεμα, να μαζέψουν ξύλα για τη φωτιά.
Αν είναι μικρά, κάτω από 8 ετών, είναι καλύτερα να κοιμούνται στο ίδιο αντίσκηνο με τους γονείς.
Πιο μεγάλα αδελφάκια μπορούν να έχουν τη δική τους σκηνή, αλλά πολύ κοντά στη σκηνή των γονιών τους.

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το κάμπινγκ, μάλιστα όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, τόσο το καλύτερο. Εξοικειώνονται καλύτερα με τη φύση, μαθαίνουν να την αγαπούν και να τη σέβονται, να την προστατεύουν και να την φροντίζουν.
Μαθαίνουν να υποστηρίζουν τον εαυτό τους, να μην φοβούνται το σκοτάδι και τις ερημιές, να είναι προσεκτικά και υπεύθυνα, και να νιώθουν στη φύση «σαν στο σπίτι τους».

asfka

Ασφάλεια στο κάμπινγκ

Το αντίσκηνο δεν κλειδώνει, άρα δεν παρέχει καμία ασφάλεια απέναντι στις κλοπές.
Αν πρόκειται να απομακρυνθείτε και να αφήσετε το αντίσκηνο μόνο του για πολλή ώρα, κλειδώστε τα πολύτιμα πράγματα μέσα στο αυτοκίνητο, κρύψτε τα σε κάποιο θάμνο παραδίπλα, ή πάρτε τα μαζί σας.
Το φερμουάρ στην είσοδο του αντίσκηνου δέχεται συνήθως λουκετάκι, αλλά να ξέρετε ότι το λουκετάκι είναι ένα σήμα για τους κλέφτες ότι κάτι πολύτιμο κρύβεται εκεί μέσα, οπότε μπορεί να βρείτε το αντίσκηνό σας σκισμένο με μαχαίρι.

Βίαια περιστατικά εναντίον κατασκηνωτών δεν έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα, και γενικά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Οι διαρρήκτες και οι ληστές ξέρουν ότι οι κατασκηνωτές δεν έχουν μαζί τους ακριβά κοσμήματα και φουσκωμένα πορτοφόλια (αυτοί οι τύποι μένουν στα ακριβά ξενοδοχεία), και μέσα στα αντίσκηνα δεν υπάρχουν ακριβά στερεοφωνικά και τηλεοράσεις.

Μια παρέα γυναικών, ή μια γυναίκα μόνη της, καλό είναι να μην κατασκηνώνουν μόνες, αν και η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και από αυτή την άποψη.

Κατασκηνωτική φωτιά

Οι κατασκηνωτές γενικά είναι φυσιολάτρες και πολύ προσεκτικοί άνθρωποι, και δεν έχουν αναφερθεί δασικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν από κατασκηνωτική φωτιά.
Στην Ελλάδα, τα δάση τα καίνε οι οικοπεδοφάγοι, οι ψυχοπαθείς εμπρηστές και οι απρόσεκτοι χωρικοί που καίνε τα ξερόχορτα χωρίς μέτρα προφύλαξης.

Η κατασκηνωτική φωτιά είναι μια μαγευτική εμπειρία που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και ζεσταίνει τα σώματα και τις ψυχές.
Έχει όμως και αυτή τους κανόνες της, και μάλιστα πολύ αυστηρούς.

• Μην ανάβετε φωτιά όταν φυσάει άνεμος. Ο άνεμος παρασέρνει τις σπίθες, και μπορεί να μεταδώσει πολύ εύκολα τη φωτιά στο δάσος.
• Χτίστε την εστία γύρω γύρω με πέτρες.
Αυτό οριοθετεί την φωτιά, συγκρατεί τα ξύλα που καίγονται και τα κάρβουνα, και βοηθάει πολύ στο ψήσιμο με τη σχάρα. Μετά την αναχώρησή σας από το σημείο της κατασκήνωσης μην γκρεμίσετε το τειχάκι της εστίας, αφήστε το για να το χρησιμοποιήσουν και οι επόμενοι.
Aν βρείτε μια τέτοια εστία στο σημείο που θα στήσετε τη σκηνή σας, χρησιμοποιήστε αυτήν και μην φτιάξετε καινούρια.

• Σβήστε καλά την φωτιά πριν πάτε για ύπνο ή πριν αναχωρήσετε από το σημείο.
Επίσης, όσο καίει η φωτιά, να έχετε εκεί κοντά μερικά μπουκάλια νερό ή έναν κουβά άμμο. Μην αφήνετε κοντά στις φλόγες καμινέτα γκαζιού και άλλα εύφλεκτα αντικείμενα.
Ανάψτε τη φωτιά τουλάχιστον οκτώ μέτρα μακριά από το αντίσκηνο.

Η θερμότητα από μια δυνατή φωτιά μπορεί να μεταδώσει τις φλόγες στο αντίσκηνο!
Τυχόν σπίθες που θα πεταχτούν από τις φλόγες μπορούν να βάλουν φωτιά στο αντίσκηνο, ή να ανοίξουν τρύπες στο ύφασμά του και να το καταστρέψουν.

• Προσοχή στις φλόγες. Μην ρίχνετε στη φωτιά πολλά ξύλα που δημιουργούν μεγάλες φλόγες, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί η φωτιά (λόγω υψηλής θερμότητας) σε εύφλεκτα αντικείμενα, δέντρα κ.λπ., τριγύρω.
Μην ρίχνετε κουκουνάρια στη φωτιά, γιατί μπορεί να εκτοξευτούν ως φλεγόμενες μπάλες.
Μην ανάβετε τη φωτιά χρησιμοποιώντας βενζίνη
, χρησιμοποιήστε μικρά ξερόκλαδα ή χαρτιά για προσάναμμα.
Μην καίτε ελαστικά και άλλα αντικείμενα που βγάζουν πυκνούς καπνούς ή επικίνδυνες αναθυμιάσεις που μπορεί να ενοχλήσουν άλλους κατασκηνωτές.
Μην καίτε σκουπίδια (κονσέρβες, αλουμινένια κουτιά κ.λπ.) που αφήνουν υπολείμματα

• Μακριά από τα δέντρα! Ανάψτε τη φωτιά σας τουλάχιστον 8 μέτρα μακριά από τα κοντινότερα δέντρα ή θάμνους.
Απομακρύνετε από το χώρο γύρω από τη φωτιά τα ξερόχορτα.

Κάμπινγκ σε δύσκολες συνθήκες, και οι βασικές προφυλάξεις

Η ορειβασία και η εξερεύνηση στο δάσος έχει άλλη «γεύση» όταν συμπεριλαμβάνει και ελεύθερη διανυκτέρευση στο αντίσκηνο, πάνω στο βουνό.
Η κατασκήνωση σε μεγάλο υψόμετρο, η κατασκήνωση το χειμώνα, την άνοιξη ή το καλοκαίρι, η κατασκήνωση σε χιονισμένο πεδίο και σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, απαιτεί να έχετε ένα καλό ορειβατικό αντίσκηνο, πουπουλένιο υπνόσακο και ένα καλό υπόστρωμα.
Μέσα στο αντίσκηνο, όσο είστε έξω από τον υπνόσακο, θα είστε πιο ζεστά αν φοράτε ισοθερμικά ρούχα, ένα πουπουλένιο γιλέκο, ζεστές κάλτσες.
Για να ζεσταθείτε περισσότερο, υπάρχουν ειδικά κεριά. Για φωτισμό, χρησιμοποιείστε μετωπικούς φακούς με λαμπάκια led. Μην ανάβετε ποτέ καμινέτα γκαζιού ή οποιαδήποτε γυμνή φλόγα μέσα στο αντίσκηνο.

Το μαγείρεμα, όταν έξω κάνει πολύ κρύο ή βρέχει, γίνεται στον προθάλαμο του αντίσκηνου, όσο πιο μακριά γίνεται από το ύφασμα της τέντας.

Όταν βρέχει, προσέξτε να μην ακουμπάει η τέντα στον ουρανό (το εσωτερικό ύφασμα) του αντίσκηνου, γιατί αλλιώς το νερό θα περάσει μέσα.
Για να μην συμβεί αυτό, η τέντα θα πρέπει να είναι καλά τεντωμένη με τους εντατήρες της.

Μην στήνετε ποτέ το αντίσκηνο σε λακκούβα ή βύθισμα του εδάφους, γιατί σε περίπτωση βροχής θα βρεθείτε να κολυμπάτε μέσα σε μια λιμνούλα!

Μην στήνετε ποτέ το αντίσκηνο κάτω από το μοναδικό ψηλό δέντρο σε ένα οροπέδιο ή μια ανοιχτή περιοχή.
Σε περίπτωση καταιγίδας, εκεί θα πέσει ο κεραυνός!

Στήστε το αντίσκηνο μακριά από τις κοίτες των ρεμάτων, που σε περίπτωση καταρρακτώδους βροχής γίνονται ποτάμια που παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Όταν στήνετε το αντίσκηνό σας στην παραλία, στην έξοδο ενός φαραγγιού, στήστε το στην άκρη της παραλίας και όχι στη νοητή συνέχεια της κοίτης του φαραγγιού, γιατί σε περίπτωση νεροποντής θα ψάχνετε το αντίσκηνό σας στη θάλασσα!
Επίσης, τα φαράγγια συχνά κατεβάζουν δυνατές ριπές ανέμου, που μπορεί να ξηλώσουν το αντίσκηνό σας
.

Στην παραλία, μην στήνετε το αντίσκηνο κοντά στο νερό, γιατί μπορεί να σηκωθούν κύματα (από κακοκαιρία, ή ακόμα και από ένα διερχόμενο μεγάλο πλοίο) και να πλημμυρίσει.

Διαλέξτε ένα υπήνεμο μέρος για να στήσετε τη σκηνή σας.
Αν ξέρετε τη διεύθυνση του ανέμου, προσανατολίστε το αντίσκηνο έτσι ώστε η είσοδός του να κοιτάει προς την υπήνεμη πλευρά.

Αν φυσάει δυνατός άνεμος την ώρα που προσπαθείτε να στήσετε το αντίσκηνο, προσέξτε πολύ μην το πάρει ο αέρας!
Πρώτα καρφώστε στο έδαφος και ασφαλίστε με τα πασαλάκια τη βάση του αντίσκηνου, και μετά περάστε τις μπανέλες. Πριν ρίξετε από πάνω την τέντα, ασφαλίστε την και αυτή με ένα τουλάχιστον πασαλάκι ή δέστε σε κάποιο κορδόνι της ένα βάρος.

Μην στήνετε το αντίσκηνο κάτω δίπλα σε σαθρές ορθοπλαγιές, κοντά σε σαρθά βράχια, ή στη βάση απόκρημνων βουνοπλαγιών.
Το αντίσκηνο δεν παρέχει καμία προστασία σε πτώση λίθων.

Ελεύθερο κάμπινγκ

Τυπικά το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται παντού στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν τηρείτε μερικές βασικές προφυλάξεις και φροντίδες.

• Μην είστε προκλητικοί. Μην στήσετε τη σκηνή σας σε μια πολυσύχναστη παραλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε τον μπελά σας.
Μην στήσετε την σκηνή σας σε περιοχή που υπάρχει απαγορευτική πινακίδα, σε ιδιωτικό κτήμα, σε αρχαιολογικό χώρο, στον περίβολο κάποιου μνημείου, δημόσιου ή ιδιωτικού κτιρίου, σε πλατείες και πάρκα. Το καλοκαίρι, διαλέξτε μια απόμερη παραλία χωρίς κόσμο για να κατασκηνώσετε.
Μια παραλία σε ένα ερημονήσι, μια απομακρυσμένη παραλία που προσεγγίζεται μόνο με σκάφος ή με μονοπάτι, ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος μακριά από ξενώνες και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, ψηλά στο βουνό, στο περίβολο ενός εγκαταλειμμένου μοναστηριού, δίπλα σε ένα απομακρυσμένο ξωκλήσι, όλα αυτά είναι κατάλληλοι τόποι για να στήσετε τη σκηνή σας χωρίς να ενοχλείτε και χωρίς να σας ενοχλήσει κανένας.
Επίσης, το χειμώνα, αρχές άνοιξης και τέλος φθινοπώρου, όταν δεν έχει αρχίσει η τουριστική κίνηση, μπορείτε να κατασκηνώσετε και σε πιο κεντρικά μέρη, αρκεί να μην έχει κόσμο.


• Στήστε τη σκηνή το βράδυ, και μαζέψτε την το πρωί. Ακόμα και το καλοκαίρι, ακόμα και σε μια τουριστική παραλία, μπορείτε να διανυκτερεύσετε με διακριτικό τρόπο.
Στήστε τη σκηνή σας όταν νυχτώσει και έχει φύγει και ο τελευταίος επισκέπτης, και μαζέψτε την νωρίς το πρωί, πριν έρθει ο κόσμος.

Μην στήσετε τη σκηνή σας στη μέση της παραλίας, αλλά διαλέξτε την πιο απόμερη γωνιά της.
Επίσης, μην ανάψετε κατασκηνωτική φωτιά.

Πολλοί μαζί, δεν υπάρχει πρόβλημα!
Αν δείτε πολλές σκηνές στημένες σε μια παραλία, ακόμα και αν υπάρχει απαγορευτική πινακίδα, αγνοείστε την και εσείς και στήστε τη σκηνή σας κοντά στις άλλες.

Μην λερώνετε. Στα μη οργανωμένα κάμπινγκ δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων, ούτε τουαλέτες.
Μαζέψτε τα σκουπίδια σας σε μια σακούλα, και πάρτε την μαζί σας φεύγοντας, για να την πετάξετε στο πρώτο κάδο που θα βρείτε.
Μην αφήνετε σακούλες σκουπιδιών κρεμασμένες στα δέντρα ή στο έδαφος,
δεν υπάρχει υπηρεσία αποκομιδής για τα μαζέψει.
Για τουαλέτα, χρησιμοποιείστε τις πιο απόμερες γωνιές στους θάμνους πίσω από την παραλία, μακριά από την άμμο.
Μην λερώνετε την άμμο, όπου παίζουν παιδιά και ξαπλώνουν λουόμενοι
.

• Βρείτε ένα επίπεδο έδαφος.
Δεν υπάρχει πιο άβολη κατάσταση από το να προσπαθείτε να κοιμηθείτε σε κεκλιμένο έδαφος.
Βρείτε λοιπόν ένα επίπεδο τμήμα εδάφους, ή διαμορφώστε το σε επίπεδο αν είναι εύκολο (μετατοπίζοντας την άμμο, για παράδειγμα).

zeygariparalia

Βασικός εξοπλισμός

Εκτός από τον υπνόσακο και το υπόστρωμα, θα χρειαστείτε κάτι για μαξιλάρι.
Αν δεν μπορείτε να κουβαλάτε κανονικό μαξιλάρι μαζί σας, υπάρχουν ειδικά φουσκωτά μαξιλαράκια που μπορεί να σας βολέψουν.
Η πιο απλή λύση είναι μια μαξιλαροθήκη, την οποία παραγεμίζετε με ρούχα φτιάχνοντας έτσι ένα αυτοσχέδιο μαξιλάρι.

Αν έχετε πλάνο να μαγειρεύετε, θα χρειαστείτε ένα καμινέτο βουτανίου και τα ανάλογα μαγειρικά σκεύη, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για κατασκηνωτική χρήση (είναι πιο μικρά σε μέγεθος, και πιο ελαφριά από τα κανονικά).
Μια μεταλλική κούπα από ανοξείδωτο ατσάλι είναι ό,τι πρέπει για να πίνετε νερό, τσάι ή καφέ, και μάλιστα εκτελεί και χρέη μπρικιού (βράζετε το νερό μέσα στην κούπα).

Υπάρχουν ειδικές πτυσσόμενες πολυθρονίτσες που είναι πολύ ελαφριές και πολύ βολικές για το κάμπινγκ, και θα χρειαστείτε και ένα πτυσσόμενο τραπεζάκι για τα γεύματά σας, αν βέβαια έχετε χώρο για να μεταφέρετε τέτοια πράγματα.
Μια λάμπα με φιάλη βουτανίου θα σας δώσει τον υποτυπώδη φωτισμό
που χρειάζεστε μετά τη δύση του ήλιου.
Το καλοκαίρι, έχετε ανάγκη από σκιά για να μην υποφέρετε κάτω από τον ήλιο. Αν υπάρχει φυσική σκιά από δέντρα είστε πολύ τυχεροί, αλλιώς πρέπει να έχετε μαζί σας μια μεγάλη ομπρέλα η κάποια τέντα.

Το νερό είναι το μεγάλο πρόβλημα με το κάμπινγκ.
Η ιδανική τοποθεσία για κάμπινγκ είναι δίπλα σε μια πηγή. Αν υπάρχει κάποια στέρνα με νερό της βροχής ή κάποιο πηγάδι, θα έχετε τουλάχιστον νερό για να πλένεστε, αλλά το πόσιμο νερό που χρειάζεστε θα πρέπει να το έχετε μαζί σας, σε μπιτόνια που μπορείτε να κουβαλήσετε.

Μπορείτε να έχετε μαζί σας μια κιθάρα, ένα φλάουτο, μια φυσαρμόνικα κ.λπ. και να τραγουδάτε όσο θέλετε γύρω από τη φωτιά, και μάλιστα να καλέσετε και τους γείτονές σας στην παρέα σας, αλλά μην βάζετε δυνατά μουσική από ραδιόφωνο ή άλλη πηγή χωρίς να πάρετε τη συγκατάθεση των άλλων κατασκηνωτών που βρίσκονται εκεί κοντά.
Για μουσική, η σωστή συσκευή στο κάμπινγκ είναι ένα MP3 και ακουστικά.

Πάρτε μαζί σας ένα καλό αντηλιακό, ένα φαρμακείο με όλα τα χρειαζούμενα (κυρίως: αλοιφή για τσιμπήματα εντόμων, κρέμα για εγκαύματα, χάπια για τη διάρροια, παυσίπονα, γάζες, αντισηπτικό υγρό betadine), και οτιδήποτε σας ψυχαγωγεί για να γεμίζετε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο σας.

Πηγή
(αναδημοσίευση από terrain editions)

Tags: , , , , , , , , , , ,

Similar posts

© All right reserved - Magicnews.gr 2019 - MAGICNEWS.GR by RoyalwpThemes