Close

Κριθαράκι στο μάτι , -αιτίες, θεραπεία…- Πως θα το ξεχωρίσετε από το χαλάζιο ( ΒΙΝΤΕΟ)

Posted: Απρίλιος 7, 2017 / in: ΣΩΜΑΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κριθαράκι στο μάτι , -αιτίες, θεραπεία…- Πως θα το ξεχωρίσετε από το χαλάζιο ( ΒΙΝΤΕΟ)

Το κριθαράκι στο μάτι είναι μια φλεγμονή στους αδένες των βλεφάρων, που εμφανίζεται λόγω βακτηριακής λοίμωξης από σταφυλόκοκκο.
Πρόκειται για ένα μικρό, κοκκινωπό εξάνθημα που εμφανίζεται επάνω στη γραμμή των βλεφαρίδων, στην εσωτερική εσοχή του ματιού ή επάνω στο βλέφαρο.

Η αντιμετώπιση, σε πρώτη φάση, είναι να μην το πειράξετε. Μην προσπαθήσετε να πιέσετε την κύστη που έχει δημιουργηθεί στο βλέφαρο, γιατί μπορεί να προκαλέσετε πολύ χειρότερη ζημιά στο μάτι.
Τι μπορείτε να κάνετε:

Το κριθαράκι φεύγει συνήθως από μόνο του μετά από δύο με τρεις ημέρες. Μέχρι τότε, όμως, η ενόχληση είναι αρκετά έντονη.
Η πιο απλή και εύκολη μέθοδος που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι οι ζεστές κομπρέσες. Βρέχετε ένα καθαρό πανί με ζεστό νερό και το ακουμπάτε απαλά επάνω στο κλειστό βλέφαρο για δέκα λεπτά. Επαναλαμβάνετε τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Η ζεστή κομπρέσα όχι μόνο καταπολεμά τον πόνο και τη φλεγμονή, αλλά επιταχύνει και τη διαδικασία επούλωσης. Δεν πρέπει να πιέζετε το βλέφαρο όταν ακουμπάτε την κομπρέσα στο μάτι.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα για να καταπολεμήσετε τον πόνο. Συνιστάται η χρήση ήπιων αναλγητικών ή αντιφλεγμονώδους φαρμάκου.
Πέρα από τα παυσίπονα, μπορείτε να επιλέξετε αλοιφές για τοπική εφαρμογή, ειδικές σταγόνες ή φαρμακευτικά επιθέματα. Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν.

Μετά από λίγες ημέρες, το εξάνθημα θα αρχίσει να συρρικνώνεται και θα εξαφανιστεί ή θα ανοίξει από μόνο του. Εάν το εξάνθημα ανοίξει, απομακρύνετε το υγρό με ένα καθαρό πανί και καθαρίστε την πληγή με νερό και σαπούνι.

Προστατεύστε το μάτι από περαιτέρω ερεθισμούς

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καλλυντικά, όπως μάσκαρα, σκιές ή μολύβι ματιών, γιατί το μόνο που θα πετύχετε θα είναι η επιδείνωση του προβλήματος και η αναζωπύρωση της μόλυνσης.
Τα τεχνητά δάκρυα βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Αν παρ’ όλα αυτά το κριθαράκι στο μάτι δεν υποχωρεί, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο για να σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Μην κουράζετε τα μάτια σας

Αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση των ματιών. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για πολλές ώρες ή να διαβάζετε με χαμηλό φωτισμό. Η κούραση μπορεί να εντείνει τον ερεθισμό, επιμηκύνοντας την περίοδο αποθεραπείας. Εάν εργάζεστε σε υπολογιστή, προσπαθήστε να κάνετε μικρά διαλείμματα για να ξεκουράζετε τα μάτια σας.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιμείνουν

Σε ορισµένες ακραίες περιπτώσεις που το κριθαράκι επιµένει και δεν υποχωρεί µε συντηρητική αγωγή, τότε αφαιρείται χειρουργικά ή υποβάλλεται σε αγωγή µε ένεση µικρής ποσότητας κορτιζόνης µέσα στη «καρδιά» του εξανθήματος.
Σε ότι αφορά τα γιατροσόφια για το κριθαράκι στο μάτι (π.χ. σκόρδο) και τις δοξασίες που επικρατούν για την εξαφάνισή του, οι γιατροί δεν τα παραδέχονται κι παραπέμπουν στις ιατρικές συμβουλές.

Ο γιατρός Κέλερ Γουόρθαμ εξηγεί πώς συμβαίνει και πώς εκδηλώνεται η λοίμωξη.

Το βίντεο έχει Ελληνικούς υπότιτλους
* Εάν οι υπότιτλοι δεν εμφανιστούν αυτόματα, μπορείτε να τους ενεργοποιήσετε πατώντας το πλήκτρο [cc] ή [_].

Πηγή

Tags: , , , , , , , , , , ,

Similar posts

© All right reserved - Magicnews.gr 2019 - MAGICNEWS.GR by RoyalwpThemes