Close

Τι λέτε για ένα ταξίδι στη «Πόλη των Κήπων»,με τα λιθόστρωτα καλντερίμια…, τη πλούσια ιστορία, τις φίνες ακρογιαλίες με θέα… και τον υδροβιότοπο…Το Αίγιο Αχαϊας! Και για τις χειμερινές αποδράσεις!

Posted: Ιανουάριος 2, 2017 / in: ΤΑΞΙΔΙΑ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι λέτε για ένα ταξίδι στη «Πόλη των Κήπων»,με τα λιθόστρωτα καλντερίμια…, τη πλούσια ιστορία, τις φίνες ακρογιαλίες με θέα… και τον υδροβιότοπο…Το Αίγιο Αχαϊας! Και για τις χειμερινές αποδράσεις!

Μία πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά , που  »απλώνεται» σε τρία επίπεδα, με  το πιο ψηλό να προσέφερει τη  πανέμορφη θέα του Κορινθιακού σε όλη του την έκταση και το μεγαλείο:

*Κάτω πόλη,–  παραλιακή ζώνη-
*Γαλαξιδιώτικα ή περιοχή Αγ. Ανδρέα – μέσα πόλη),
*Ανω πόλη οπού βρίσκεται το ιστορικό κέντρο και ο συνοικισμός.

Ενας σύνδεσμος – όχι ο μοναδικός,-της επάνω πόλης με την παραλία είναι το καλντερίμι γνωστό ως Τεμπελόραχη , που στο ξεκίνημα του , διακλαδίζεται με  μικρότερα λιθόστρωτα καλντερίμια που οδηγούν  στις σκάλες του Φιλοποίμενος  και στο Πλάτανο του Παυσανία  και ήταν το πρώτο που μου ήρθε στη σκέψη να διαβώ, όταν ακουγα τις περιγραφές εκείνων, που δεν είχαν τη τύχη να γνωρίσουν την όμορφη αυτή πόλη και σχεδίαζαν τη χειμερινή τους απόδραση, με βάση όσα τα τουριστικά γραφεία τους »έδειξαν» και  που όλοι αξίζει να δούμε.

 

Το  Αίγιο, – ή Βοστίτσα όπως ονομαζόταν παλαιότερα, – είναι μια  πόλη   κοσμοπολίτισσα του νομού Αχαϊας , με πλούσια ιστορία και με στολίδια της αρχιτεκτονικά  αριστουργήματα, μιας άλλης εποχής που φέρουν την υπογραφή  και του Έρνστ Τσίλερ.

Κοσμική, δίχως ο τουρισμός να έχει αλλοιώσει το χαρακτήρα της, η πόλη του Αιγίου, έχει να προσφέρει και διασκέδαση, αλλά και τα αξιοθέατα, όμορφες παραλίες και βέβαια από τη πόλη, μπορεί κανείς να εξορμήσει, στα γραφικά χωριά της  ευρύτερης περιοχής,  της Αιγιάλειας .

Αλλά σήμερα ας σταθούμε στην όμορφη πόλη του Αιγίου και ας δουμε:

Τι να δείτε

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο Αιγίου στεγάζεται στο κτίριο της παλαιάς δημοτικής αγοράς  που κατασκευάστηκε το 1890 από το Γερμανό αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλλερ. 

Ιδρύθηκε το 1994 και το μουσείο που αναπτύσεται ανατολική πλευρά του κτιρίου, περιλαμβάνει  έξι αίθουσες όπου εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τα νεολιθικά χρόνια έως και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια.

Ανάμεσα στα  σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου, είναι  το   υπερφυσικού μεγέθους,  μαρμάρινο άγαλμα  του 1ου αιώνα μ.Χ., Αιγίοχου.- Εικάζεται πως  απεικονίζει τον Αιγίοχο Δία, που σύμφωνα με  το Παυσανία, λατρευόταν στο Αίγιο.

aigio-moysio

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

 

Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου:

Στεγάζεται στο αρχοντικό του Αναστασίου Λόντου και Iδρύθηκε το 1994 από τη Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας.   Φιλοξενεί  πλούσιο λαογραφικό υλικό από την Τουρκοκρατία, εργαλεία αγροτικής καλλιέργειας, σκεύη της καθημερινής αγροτικής ζωής, υφαντά, αργαλειούς, κεντήματα, λαϊκές ντόπιες ενδυμασίες, πιθάρια, μπακίρια,  νομίσματα, μετάλλια, έπιπλα, πίνακες και φωτογραφίες   κ.λ.π. μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, αφού διαρκώς εμπλουτίζεται

laografiko-mouseio-aigiou

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ( Διεύθυνση: Οδός Δεσποτοπούλων 2 Αίγιο-Τηλ: 26910 62106, 24377, 23848. )

Το κτήριο είναι διώροφο  πέτρινο,  με πάχος τοίχου ενός μέτρου και μεγάλα παράθυρα, ενώ  η κατασκευή του χρονολογείται από το 1830.

aigio-arxaiologika-eyrhmata

Ενώ τα εκθέματα του, προέρχονται αποκλειστικά από προσφορές – οικογενειακά κειμήλια-,  Αιγιωτών.

eaigio-moys

Υπάρχει επίσης μια βιβλιοθήκη με σπουδαία ιστορικά και λαογραφικά έγραφα και βιβλία.

laografiko

Το μουσείο, περιλαμβάνει μεγάλο κεντρικό αίθριο, στο οποίο εκτίθεται μαζί με αρχιτεκτονικά μέλη κτιρίων, έναν ταφικό πίθο και επιγραφές, το   Άγαλμα της μικρής Ηρακλειώτισσας , -ρωμαϊκό αντίγραφο του πρωτότυπου έργου του 320-310 π.Χ.
Στο Αίθριο του Μουσείου,  φιλοξενούνται  πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Σκάλες του Φιλοποίμενος

Τα 172 πέτρινα σκαλοπάτια σε …πλάτος  δρόμου ,ενώνουν την κάτω με την επάνω πόλη-στο σημείο του σιδηροδρομικού σταθμού-  από το 1901.

skalesfilopoimenosaigio

Οι σκάλες, γνωστές και ως «σκαλάκια», σημείο συνάντησης για τους νέους, αλλά και υπάιθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

Πλάτανος του Παυσανία

Ο ιστορικός αυτός  γερο-πλάτανος, – λιγα μέτρα πριν το λιμάνι του Αιγίου και τη ξακουστή Πναγία Τρυπητή,  –ηλικίας περίπου 600 ετών και αναφέρεται τόσο από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλίμαν, αλλά   και από τον Παυσανία.

toyristikoaigio

Ενα από τα αρχαιότερα δέντρα στο  κόσμο, χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1976 και βρίσκεται στην παραλία του Αιγίου, γειτονεύει με μια καφετέρια και έναν επίσης  πολύ μικρότερο σε ηλικία, αλλά επίσης εντυπωσιακό  πλάτανο και τις 12 βρύσες, με νερό από τις πηγές που βρίσκονται κοντά του.

platanos-pausania-aigio-0

Παναγία Τρυπητή (Ζωοδόχος Πηγή)

Στο λιμάνι του Αιγίου και λίγο μέτρα  από το εργοστάσιο της ξακουστής Χαρτοποιίας , στη  περιοχή όπου άλλοτε ήταν η έδρα της ακμάζουσας σταφιδοβιομηχανίας του Αιγίου, »σκαρφαλωμένη» σε απόκρυμνο βράχο , -ύψους 30μ. από την επιφάνεια της θάλασσας,- μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα),   δεσπόζει  μεγαλοπρεπής και επιβλητικός ο Ναός της Παναγίας Τρυπητής, που εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής.

tryphth-aigio

Μία μαρμάρινη σκάλα με 150 σκαλοπάτια ενώνει το Ιερό Προσκύνημα με το δημόσιο δρόμο. Υπάρχει ωστόσο  και  δεύτερη οδός από τον Κυπαρισσώνα, η οποία σε ένα σημείο που ονομάζεται «του Μοίραλη το πήδημα», δίνει δύο ακόμη εισόδους : Η μία είναι από την οδό Ζωοδόχου Πηγής, ακριβώς απέναντι από το φάρο του λιμανιού, ενώ η άλλη συνδέει το Προσκύνημα με την πάνω πόλη και τη συνοικία του Αγίου Ανδρέα)  (ή  Γαλαξιδιώτικα,)  λίγο κάτω από την υπέροχη πλατεία των Υψηλών Αλωνών.

Αρχιτεκτονικά ο ναός χωρίζεται σε δύο τμήματα και…Αλλο να τον περιγράφουμε, διαφορετικό να τον ζήσετε και ένας ακόμη λόγος, να επισκεφτείτε, το όμορφο Αίγιο!

Παραλίες

Για τους πολλούς η χειμερινή εποχή , δεν είναι   για μπάνιο,- μόνο για χειμερινούς κολυμβητές, –  αλλά οι παραλίες  γενικώς και του Αιγίου  ειδικότερα, προσφέρονται για μια αναζωογονητική  βόλτα , συνδυασμένη  με ψαρομεζέδες σε κάποιο από τα -πλάι στο κύμα-  ταβερνάκια, – ή όποιο άλλο μεζέ, τραβά η ψυχή σας-.

Εξω από Στη πόλη του Αιγίου, αλλά και εκτός πόλης, στα γραφικά χωριά, υπάρχουν πλήθος όμορφες παραλίες : Η η Αλυκές ή άβυθος , Διγελιώτικα, η παραλία   Νικολαϊκων – Ρυζομύλου, – σε απόσταση αναπνοής από τη Πόλη του Αιγίου,Τέμενης, Ροδιάς, Βαλιμίτικων ,Σελιανιτίκων… λίγο πιο μακρυά  η Παραλία Ελαιώνα, της Τράπεζας (Πούντα, )Διακοπτό,Λόγγος Συλιβαινιώτικα – Κράθιο,Ποροβίτσα,Κρυονέρι,Πλάτανος,Διακοπτό,Λόγγος… Με ψιλό ή χοντρό χαλίκι, άμμο, βλάστηση…

Θα » σταθούμε» ιδιαιτέρως στις Αλυκές Αιγίου και όχι τόσο στην ομώνυμη παραλία(που ονομάζεται και Αβυθος, ) αλλα στη Μικρή παράκτια λιμνοθάλασσα , που βρίσκεται ανατολικά της πόλης του Αιγίου, με καλαμώνες , αλμυρόβαλτους και παραλία με βότσαλα, καθώς είναι μια  περιοχή αρκετά δημοφιλής , τόπος αναψυχής και απείρου κάλους, ιδανική και για τη χειμερινή σας βόλτα και βέβαια με  εύκολη πρόσβαση, αφού βρίσκεται δίπλα στη πόλη.

Ενας υδροβιότοπος, που  προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά κάθε χρόνο.

Έχουν καταγραφε κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, περισότερα  από 209 είδη πουλιών που σταθμεύουν στην περιοχή, ανάμεσά τους και  διάφορες ομάδες υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, ακόμη και κύκνοι,  φοινικόπτεροι (φλαμίνγκος). Τα περισότερα από τα είδη που έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή είναι απειλούμενα στην Ελλάδα.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι  η ποικιλότητα της ορνιθοπανίδας των Αλυκών,  είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των υγροτόπων της Πελοποννήσου και παράλληλα, οι  ευνοϊκές συνθήκες  της περιοχής είναι ιδανικές για τη παρατήρηση των πουλιών, συνεπώς αξιόλογη περιοχή για  επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς σκοπούς, πέραν της  αναψυχής.

Για όσους αποφασίσουν τις ημέρες του τριημέρου των θεοφανείων να αποδράσουν με προορισμό το Αίγιο,να γνωρίζετε ότι: H λειτουργία του Πάρκου των Χριστουγέννων στο Αίγιο, ολοκληρώνεται τη Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

soldier-aigio

– Φέτος υπολογίζεται πως φιλοξένησε πάνω από 20.000 επισκέπτες από όλη τη Δυτική -και όχι μόνο- Ελλάδα, στο πλούσιο σε εικόνες και συναισθήματα σκηνικό του, με πρωταγωνιστή τον Μολυβένιο Στρατιώτη!

%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85Μαρία Ηλιοπούλου

Tags: , , , , , , , ,

Similar posts

© All right reserved - Magicnews.gr 2019 - MAGICNEWS.GR by RoyalwpThemes